Nyt fra Faktalink juni 2016

Juni 2016
 

Sol og sommer = sport og festivaler

Sommerens store begivenheder er godt i gang. Lige nu dribles og scores der i EM i fodbold, De mange kampe kan følges live på skærmen eller direkte fra tilskuerpladserne i Frankrig.


Frankrig jagter tre på stribe og er favorit til at gentage triumferne fra 1984 og 1998. Foto: Franck Fife / Scanpix

Herefter følger Wimbledon og Tour de France i begyndelsen af juli.

Men måske glæder du dig bare til at hegnet ind til dyreskuepladsen i Roskilde bliver væltet og de store bands indtager Orange Scene og musikken flyder i dagevis. Så læs mere på Roskilde Festivalen før og nu


Rapperen Kendrick Lamar på Orange Scene i 2015. Foto: Simon Læssøe / Scanpix

På Faktalink har vi opdateret de store begivenheder så du kan få hele historikken med sejrene, overraskelser og de store navne, men også et indblik i politik, økonomi og medier.

Nye artikler

Truede dyr


Forsker fra Aalborg Universitet vil redde truede dyr med en fryser - en såkaldt cryobank for truede dyr. Foto: Mads Nissen / Scanpix

Listen over truede dyr vokser. I dag regnes knap 12.000 dyrearter for at være udryddelsestruede af blandt andet klimaforandringer, skov- og landbrug, byudvikling og infrastruktur. Men først og fremmest er det tab af levesteder, krybskytteri og ulovlig handel med dyr der truer verdens dyr.

Læs artiklen om Truede dyr


Dyreforsøg (Faktalink light)


Høns i dyrestalden på Panum Instituttet i København. Foto: Kristian Sæderup / Scanpix

Hvert år laver man forsøg med mere end 100 millioner dyr i verden. I Danmark er der faste regler for hvad man må bruge forsøgsdyr til. Det er der også i andre lande og i EU. F.eks. har EU bestemt at man ikke må teste sminke på dyr. Men kan mennesker tillade sig at bruge dyr som forsøgsdyr? Er det f.eks. i orden at smitte en mus med en dødelig sygdom hvis det kan være med til at helbrede mennesker?

Læs artiklen om Dyreforsøg (Faktalink light)


Skattely


Presset på Nordea vokser efter banken er kommet i myndighedernes søgelys oven på læk af Panama-papirerne. Foto: Scanpix

Hvert år bliver gigantiske formuer, som er skabt i lande med høj beskatning placeret i lande med meget lav beskatning, også kaldet skattely. Det betyder, at mange stater går glip af enorme skatteindtægter. I takt med de sidste års økonomiske globalisering er det blevet lettere end nogensinde at flytte store pengebeløb over landegrænser, og det gør det meget svært for nationale skattemyndigheder at opdage, når virksomheder eller enkeltpersoner placerer penge i skattely.

 

Læs artiklen om Skattely