Nyt fra Forfatterweb august 2016

Forfatterweb logo

Historiefestivalen Golden days har i år 1970'erne som tema. Festivalen afholdes fra den 9. - 25. september. I den anledning har vi lavet en lille introduktion til dansk litteratur i 1970'erne og naturligvis med henvisning til perioden 1970'ernes nyrealistiske prosa og bekendelsespoesi


Fra filmen 'Vil du se min smukke navle' af Søren Kragh Jacobsen (1978). Foto: John Johansen

I 1970'erne skrev en gruppe prosaforfattere romaner om forståelige og realistiske problemstillinger som en reaktion på den svært tilgængelig, og for nogle uforståelige modernistiske digtning der havde udviklet sig under 2. verdenskrig.
En række kvinder skrev literatur med fokus på at være helt almindelige kvinder med et liv fyldt af både lidenskab og hverdage. Der var litterære eksperimenter, frigørelseslitteratur og digte om miljø.
Læs mere

Læseklubberne er godt i gang, og vi har skrevet nye portrætter af de aktuelle forfattere. I september læser Romanklubben 'Baseret på en sand historie' af Delphine de Vigan, Hun har med romankunst og autofiktion ramt noget alment gyldigt der berører både læsere og anmeldere.
Klassikerklubben læser i samme måned 'Historien', som er skrevet af én af efterkrigstidens betydningsfulde italienske forfattere, Elsa Morante.


Delphine de Vigan. Foto: ArtPeople

Andre nye portrætter
George Orwell


Foto:  Ukendt ca. 1914 / Scanpix

George Orwells forfatterskab er alsidigt og mangefacetteret, men eftertiden har især taget hans bøger om totalitarisme og undertrykkende strukturer til sig. Orwell havde et skarpt blik for det totalitæres væsen, som det kommer til udtryk igennem sproget, og for den farefulde manipulation af historie og sandhed som i denne form for politisk system hurtigt fører til ensretning og undertrykkelse. På den måde er Orwell i højeste grad barn af det 20. århundrede der stod vidne til hvad totalitære regimer kan udrette, hvis de får magt som de har agt.

Læs portrættet af George Orwell


Preben Major Sørensen


Foto: Mads Weiss Sørensen

Preben Major Sørensen har i mere end halvtreds år udgivet bøger. Siden debuten i 1965 har han som få andre i dansk litteratur dyrket den korte novelleform og optjent sig et renommé som en kultforfatter. Overskridelsen, det tabuiserede, det voldelige, absurde og syrede går igen som tematikker i forfatterskabet. Den utroligt elegante stil med lange, indskudte sætninger og selvrefleksive afbrydelser giver Major Sørensens tekster en lethed og humor der gør dem virkeligt læseværdige.

Læs portrættet af Preben Major Sørensen


Lotte Kirkeby Hansen


Foto: Lea Meilandt

Med fine registreringer og stille antydninger skriver Lotte Kirkeby om det at miste i alle livets aldre. Hverdagen gennemsyrer debuten ”Jubilæum” (2016), men livets ventede og uventede tab bryder med den genkendelige dagligdag og indtager hovedrollen. Der råbes sjældent højt i Kirkebys noveller. Til gengæld får stilheden og en minimalistisk økonomisk brug af ord lov til at fylde siderne.

Læs portrættet af Lotte Kirkeby Hansen


Topbanner. Fokus på de nye forfattere

 


 


Mød os på Facebook og Twitter og sæt
dit præg på dialogen om forfatterskaberne.