Nyt fra Faktalink januar 2017

Faktalink logo

Januar 2017

Nye aktuelle artikler i nyt design

Faktalink lægger i det nye år ud med en række artikler om aktuelle emner som præsenteres i et nyt layout med et stærkere visuelt udtryk.

Auschwitz-dagen i 2017: Flugt
Temaet for Auschwitz-dagen i 2017, som officielt markeres den 27. januar, er flugt. I den anledning har vi samlet en række artikler om flugt og flygtninge. Læs mere her


Flygtninge fra Kosovo i 1999. Foto: UN Photo by R. LeMoyne

At-opgaven i 2017
Hold øje med den 23. januar.Her offentliggøresnemlig AT-opgaven for 2017. Faktalink vil vanen tro være klar til at rykke på en artikel så snart emnet for årets opgave er kendt. Læs om AT-synopsis med vigtige datoer her

Ny Faktalink light artikel
Motion og bevægelse (Faktalink light) byder ind på temaet Superkræfter under Forskningens døgn i foråret. Der kommer yderligere to lette artikler om muskler og insekter.


Nye artikler

Skam


Tom Hayes - kendt som karakteren William fra serien Skam. Foto: Scanpix

Den norske tv-dramaserie *Skam' har taget både norske, svenske, islandske, danske og kinesiske seere med storm og haft mere end 1 million seere pr. afsnit.


Aktiv dødshjælp


Søren Kristensen - manden til børnetv-stjernen Matilde Gersby der døde af cystisk fibrose i 2016. Hans fortsætter kampen for aktiv dødhjælp ved at fortælle om hvordan det er at være pårørende i en sådan situation. Foto: Claus Bech / Scanpix

Det er ulovligt at foretage aktiv dødshjælp i Danmark. Men debatten om at gøre aktiv dødshjælp lovligt dukker op med mellemrum i udlandet og herhjemme.


Pressefrihed


USA's pressefrihed er under pres efter jagten på Snowden. Foto: Smertin Pavel / Scanpix

Pressefrihed er mediernes ret til at bringe journalistik, opinionsytringer og meddelelser uden sanktioner. Pressefriheden er juridisk beskyttet af Grundloven.


Madkultur - bæredygtig ny nordisk mad


Kronprinsesse Mary og statsminster Lars Løkke besøger kokken Claus Meyer i hans nye projekt The Great Northern Foodhall på Grand Central Station i New York. Foto: Troels Graugaard / Scanpix

Ny nordisk mad er kommet på skoleskemaet. Tidens fokus på bæredygtighed og klimabevidste spisevaner sender danskerne på jagt efter mad i naturens lokale spisekammer.


Fødevareoverfølsomhed

Disse fødevarer er ofte årsag til fødevareoverfølsomhed. Foto: Bjørn Kähler / Scanpix

Der findes mere end 150 fødevarer man kan blive overfølsom overfor. Nogle former for overfølsomhed kan knapt mærkes, mens andre kan føre til livstruende, allergiske chok.


Demens


Svendborg kommune indvier den første danske demensby i november 2016. Foto: Andreas Bastiansen / Scanpix

I 2020 skønner man at op mod 100.000 borgere i Danmark kan komme til at lide af demens, selvom der er stor usikkerhed omkring processen.


Motion og bevægelse (Faktalink light)

Børn leger i vandet ved Løkken i Nordjylland. Foto: Mads Jensen / Scanpix

Sport, leg og løb er nogle af de mange måder man kan bevæge sig på. Hvis man bevæger meget, bliver man mindre syg, kommer i bedre humør og lærer bedre.